skötselråd för de vanligaste typerna av golv

Golvvård – Så tar du hand om de mest populära typerna av golv

Att välja golv till sitt hus är ett beslut som många husägare tycker är utmanade. Tyvärr tänker inte många på mer faktorer än hur det kommer att se ut. När man ska välja ett golv så är det viktigt att man också tänker på vilket underhåll varje sorts golv kräver. Här följer några råd från vår städfirma i Bromma på hur man underhåller några av de mest populära typerna. Med dessa tips på golvvård kan alla möjliga sorters golv se fantastiska ut i många, många år.

Golvvård av Parkettgolv

Trä är ett populärt val eftersom det är vacker och har ett unikt utseende. Men det kräver också särskild vård. Man bör sopa minst en gång i veckan för att förebygga att smuts repar ytan av träet. Håll ytan torr – undvik att blötmoppa och torka upp spill omedelbart. Bara vissa särskilda rengöringsprodukter kan användas på golvet. Undvik oljiga såpor, produkter med syra i (inklusive citron), silikonbaserade produkter, vax och koncentrerade rengöringsprodukter som kräver att du blandar dem med vatten. Täck även över dina fönster eftersom solen kan göra att golvet bleknar med tiden. Mattor kan skydda områden som är högtrafikerade från slitage.

Golvunderhåll av Heltäckningsmatta

En heltäckningsmatta är bekväm och varm, men tyvärr så har den också lätt att bli fläckig och se sliten ut snabbare än någon annan golvtyp. För att se till att smuts och skräp inte letar sig ner i mattan bör man som husägare dammsuga en gång per dag och använda dörrmattor för att minska mängden av smuts som kommer in den vägen. Spill bör torkas upp så snabbt som möjligt för att undvika att det fastnar i mattan. En regelbunden schamponering kan också hjälpa att upprätthålla mattans original utseende.

Råd för underhåll av Vinylgolv

Vinylgolv är populär då det är slitstarkt och billigt. Det är också ombytligt då det kan göras i ändlösa stilar och varianter. Vinyl är väldigt enkelt att rengöra. Sopa regelbundet och moppa när det behövs med ett milt rengöringsmedel särskild anpassat för vinylgolv. Men endast ljummet vatten bör användas vid moppning av vinyl då hett vatten ska skada ytan av det och i värsta fall få delar av golvet att vrida sig.

Skötselråd av Marmorgolv

Marmor är vackert, elegant och ett klassiskt val i alla hem. Men, det är också en porös naturlig stensort, och det betyder att det kan absorbera spill lätt och bli fläckat. Så som med många andra typer av golv bör spill omedelbart torkas upp. Om spillet har viss syrsubstans i sig bör man torka området med en fuktig såpig trasa. Använd inte några slipande material då du rengör, inklusive stålull eller rengöringsmedel med slipande effekt.

Så tar du hand om Keramiskt kakel

Keramiskt- och porslinkakel är populära val av golv i badrum och kök. Med det rätta underhållet så kan detta vackra och naturliga material hålla i åratal. Men alla som väljer denna sorts golv bör vara beredd på att sopa dagligen eftersom smuts kan repa och matta ytan av kakelplattorna. Använd också bara en bomullstrasa eller en mjuk mopp med hett vatten tillsammans med ett milt rengöringsmedel vid en djupare rengöring av golvet.

Om du har alla dessa saker i åtanke kan du som husägare lättare välja rätt material för dina olika rum och sedan skydda det genom rätt underhåll och vård.